Nieuws

Terug naar alle artikelen

Logopedie en de zorgverzekering 2014

Logopedie en de zorgverzekering 2014

Ongetwijfeld heeft u ook gemerkt dat de tijd weer is aangekomen met alle reclames van zorgverzekeraars. U heeft vermoedelijk ook de aanbieding van uw huidige zorgverzekeraar in huis gehad: de zorgpremie gaat omlaag. Op het eerste gezicht fijn nieuws. Het heeft echter wel consequenties. Veel van uw zorgverzekeringen bieden volledige vergoeding van bv. een logopedische behandeling aan bij gecontracteerde zorg. Als u naar een logopedist wilt die geen contract heeft met de zorgverzekeraar, dan moet u bijbetalen en dat kan oplopen tot wel €24 per behandeling.

Een aantal weken geleden kwamen dan ook voor mij weer de contracten van de zorgverzekeraars binnenstromen. Ik ben bij de meeste zorgverzekeraars voor de keus gesteld om ver onder het geadviseerde tarief van de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) behandelingen te gaan geven. De keus vond ik lastig. Uit een kostenonderzoek van een aantal jaren geleden is gebleken dat de logopedisten te weinig verdienden om rond te komen met praktijkkosten. Er is afgesproken dat er in een aantal jaar het tarief omhoog zou gaan, zodat logopedisten kwaliteit kunnen blijven bieden en toch de praktijk draaiende kunnen houden. Door de wurgcontracten van de zorgverzekeraars blijven de tarieven de afgelopen jaren gelijk. De kosten blijven stijgen. De grote zorgverzekeraars bieden tot 20% lagere tarieven aan, dan de NZa een redelijk tarief vindt. Het goede nieuws voor u is, dat ik wel besloten heb om de contracten te tekenen. Ik ben namelijk van mening dat het voor een modaal gezin niet is op te brengen om bijna €24 per behandeling zelf te betalen. De moeilijkheid is echter wel dat het voor mij moeilijker gaat worden om rond te komen. De grote zorgverzekeraars zoals o.a. Achmea (Zilveren kruis, Agis, enz), VGZ, Menzis en CZ en alle labels die hieronder vallen, bieden een laag tarief aan.

De kleinere spelers: DSW (OWM DSW, DSW en Stad Holland), Multizorg (ONVZ, VvAA en PNO) en Eno (Salland, HollandZorg en Energiek) volgen de logopedische tarieven van de NZa.

Bij de meeste zorgverzekeraars heeft u geen of zeer beperkte keuzevrijheid. De zorgverzekeraar bepaalt welke logopedisten zij contracteren op basis van laagste prijs en niet van kwaliteit.

Op zaterdag 17 november was deze kwestie het onderwerp van het programma Kassa. Hier werd duidelijk uitgelegd hoe het met de zorgverzekeraars zit en er werd specifiek ook ingegaan op de logopedie. Er werd duidelijk gemaakt welke risico’s u loopt met bepaalde verzekeringen. U kunt deze uitzending terug kijken via de website van onze beroepsvereniging: NVLF. Bekijk de hele uitzending.

Verder is er ook een uitzending geweest bij Radar. Bekijk het programma.

Samenvattend kan ik u dus vertellen dat uw logopedische behandeling ook in 2014 in het basispakket 100% vergoed wordt. Voor kinderen tot en met 17 jaar zijn er voor u dus geen kosten aan verbonden. Voor 18 jaar en ouder geldt dat de logopedische behandeling eerst van uw eigen risico afgaat. Volgend jaar is het verplichte eigen risico vastgesteld op €360,-.

Ik hoop dat ik u zo voldoende heb geïnformeerd. Voor vragen of bijzonderheden kunt u mij bereiken op 06-25425632.


Met vriendelijke groet,

Chantal Punt-Vermeulen, praktijkhoudster