Nieuws

Terug naar alle artikelen

Feestelijk opening Trefkoele+

Feestelijk opening Trefkoele+

Toen Koning Willem Alexander na de opening van de Trefkoele+ op 13 november rond 14.30 uur Dalfsen had verlaten, namen gemeentelijk projectleider Jarno Doornewaard en de voorzitter van de stichting Simon Peerdeman plaats aan een tafel in het restaurant en dronken zij een welverdiend donker biertje: de Trefkoele+ staat landelijk op de kaart en is de centrale plek geworden waar iedereen in Dalfsen en omgeving graag komt. En dat is het voorlopig resultaat van een perfect gelopen koers.

Voorzitter Simon Peerdeman van de Stichting ontmoetingscentrum Dalfsen somt de kwaliteiten van zijn Trefkoele+ op: “het is het grootste Kulturhus van de provincie Overijssel met een waslijst aan maatschappelijke functies op het gebied van sport, welzijn, informatie en ontmoeting. Je vindt hier de bibliotheek, een (top)sportcentrum, een peuterspeelzaal, kinderopvang, de historische kring, het educatief lokaal, de ouderensoos, een bedrijfsruimte voor zzp-ers, de spelotheek, logopedie, een gastouderbureau, ruimten voor dyslexie en NLP, een biljart- en dartruimte, de jeugdsoos, het CJG, een consultatiebureau, een dojo en een panoramazaal met 150 zitplaatsen. Ten slotte kan de nieuwe sporthal ook als theater en evenementenruimte worden gebruikt. De traffic trekt andere gebruikers aan; inmiddels houdt de thuiszorg hier ook spreekuur. We openen om 7:00 uur met kinderopvang en sluiten om 24:00 uur met vergaderingen en sporters. Als het gebouw open is, is de bibliotheek ook open. We werken niet met poortjes. Dus ook ’s avonds kun je je boek nog scannen, zonder dat er beheer is.”

De voorzitter over het proces en de begeleiding: “vanaf het moment dat ICS erbij betrokken was hebben we geen stagnatie in het proces meer gehad. Vanuit het haalbaarheidsonderzoek konden we doorpakken. De architectenselectie leverde de architect op die de opgave begreep en de Europese aanbesteding via Engineer & Build verliep vlekkeloos. Belangrijk was ook dat de spanningsboog kort bleef. We hadden vier momenten met de gemeenteraad gepland waar de voortgang werd besproken. Binnen de gemeente hadden we een monitoringcommissie, die steeds mee bleef kijken, dat werkte goed. Uiteindelijk is de opdracht ruim binnen het budget afgerond. En doordat het proces zo goed liep konden we maximaal met de inhoud aan de slag.”